Logistiek uitbesteden: bekijk de opties! 

Er zijn veel startende bedrijven die een uniek concept of product op de markt brengen. De oprichters van de bedrijven zijn creatief, assertief en communicatief sterk. Marketing ligt in hun comfortzone, dus hier wordt veel aandacht besteed. Wat echter vaak achterblijft is het slim organiseren van de operationele activiteiten, terwijl dit juist veel energie en geld kan besparen én kan leiden tot betere resultaten. Dit is precies waar een fulfilment partner oplossing biedt!

Niet alleen maar voor de grote jongens

Wanneer een startup groeit, moet er steeds meer tijd, moeite en investeringen in de operationele bedrijfsprocessen gestopt worden om de gewenste service te behouden. Er komt een moment dat de tijdsverdeling tussen de commerciële en operationele werkzaamheden uit balans raakt, wat uiteindelijk leidt tot minder groei of het  ‘nee’ verkopen aan de klant.

Bij een disbalans tussen de commerciële en de operationele zaken is het verstandig de opties voor het uitbesteden van de logistiek te gaan bekijken. Vaak bestaat het idee dat dit alleen voor de grote organisaties rendabel is, maar niets is minder waar! Er zijn diverse mogelijkheden voor het uitbesteden van logistiek, dus vrijwel altijd wel een optie die bij het bedrijf past.

De voordelen op een rij

Het uitbesteden van de logistiek kent vele voordelen. Allereerst geeft het een organisatie de mogelijkheid om aandacht te besteden aan de eigen business. Het uitbreiden van het assortiment, aanboren van nieuwe markten en interessant blijven voor bestaande klanten kost veel tijd en aandacht. Wanneer een logistieke partner de operationele zaken uit handen neemt, kan de organisatie zich focussen op het commerciële gedeelte!

Een ander voordeel van het uitbesteden van de logistiek is dat beide bedrijven zich kunnen richten op het eigen specialisme, wat leidt tot betere resultaten. Een goede logistieke afhandeling is erg belangrijk voor een positieve klantervaring. Wanneer een bestelling niet goed wordt afgehandeld kan het product bijvoorbeeld te laat of verkeerd geleverd worden. Voor een logistieke partner zijn deze werkzaamheden een dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is deze bekend met alle mogelijkheden en kan de bestelling zelf gepersonaliseerd worden!

Het grootste voordeel van het uitbesteden van de logistiek ligt in de kosten. Met het uitbesteden van de logistiek profiteert een organisatie namelijk niet alleen van de grootschalige inkoop van verpakkingsmaterialen en verzendcontracten, maar is het ook altijd duidelijk wat de te verwachten kosten zijn. Een logistieke partner rekent namelijk meestal per order, product of een all-in prijs. Wanneer de organisatie dit zelf voor zijn rekening zou nemen wachten iedere maand de kosten van de huur en het personeel, ongeacht het aantal orders.


In-house versus uitbesteden

Onderstaand is een grove vergelijking gemaakt van het opereren vanuit een eigen locatie ten opzichte van uitbesteden bij een logistieke partner.

Inhouse vs uitbesteden 

Uiteraard is bovenstaande vergelijking een business case die niet voor ieder bedrijf opgaat. Het geeft wel te denken over de potentiële besparingen die te behalen zijn, zélfs met de relatief hoge bedragen waarmee wordt gerekend. Vaak worden dit soort gegevens niet eens berekend, omdat er de organisatie toch al winst maakt. Dat is jammer, want deze winst zou dus veel hoger kunnen zijn!

 

Benieuwd naar wat uitbesteding van de logistiek u op kan leveren? Neem snel contact met ons op!