Wat voor invloed heeft verregaande robotisering op magazijnen en mensen en zijn er over vijf of tien jaar in Nederland volledig geautomatiseerde dc’s in Nederland of zal het niet zo’n vaart lopen? Prangende vragen die centraal stonden tijdens de tweede editie van de Material Handling 2014 afgelopen donderdag.
Sociaal ondernemen prijs dankzij automatisering
Steven Kersbergen van Fulfilment Solutions vertelde tijdens de discussie dat vergaande automatisering zijn bedrijf juist een prijs heeft opgeleverd voor sociaal ondernemen. “Omdat we ondanks deze bewuste keuze erin zijn geslaagd om de mensen die vanuit een sociale werkplaats bij ons werken binnen boord te houden.” Kersbergen herkende zich dan ook niet in het verhaal van Asscher. “We zijn dankzij automatisering alleen maar aan het groeien in kennis en ervaring. Dat levert alleen maar meer werkgelegenheid op binnen onze organisatie en ik denk dat dat ook geldt voor de rest van de branche.”
Denken in klantwens
Rick van den Boog sloeg de spijker op zijn kop tijdens de discussie door te stellen dat het toepassen van mechanisatie-oplossingen altijd begint bij het denken vanuit wat de klant wenst. “Er wordt veel technologie ontwikkeld vanuit de gedachte van wat is mooi en snel. Ik vind dat dat omgekeerd moet zijn. Je moet een klant niet toepraten naar wat jij denkt als bedrijf wat het beste is. Ook Van Riet trapte voorheen in deze valkuil, maar daar zijn we op teruggekomen.”
Robots en lean-denken zijn slechts middelen
Goed voorbeeld van het meedenken met de klant is volgens Van den Boog het Shopping 2020 project, waar Van Riet ook in participeert. “In dit project wordt uitgegaan wat de uitdaging is van de retailer om de grillige consument ter wille te blijven. Warehouse-strategieën veranderen daardoor. Robots en lean zijn daarbinnen slechts middelen om een product uiteindelijk zo snel mogelijk bij de consument te krijgen. Het gaat dus niet om de techniek maar de probleemoplossing.”
Robotisering is geen bedreiging
Steven Kersbergen haakte hierop in door te stellen: “Robotisering en mechanisering is geen bedreiging maar juist een kans om meer werkgelegenheid te creëren in alle geledingen van een organisatie. Dat hebben wij wel bewezen met het bieden van werkgelegenheid voor mensen van de sociale werkplaats waar wij mee samenwerken alsmede de behoefte aan meer logistieke engineers.”
Over waar het naar toe gaat met de robotisering van magazijnen wilde oud-Ajax directeur Van den Boog geen voorspelling doen: “Ik heb geen flauw idee waar het eindigt maar nogmaals robotisering blijft voor mij een middel om naar het uiteindelijke doel te werken.”
Themacafé over robotisering
Na twaalf inspirerende kennissessies, waar een keur aan praktijkvoorbeelden van geslaagde magazijn automatisering voor het voetlicht werden gebracht, volgde aan het eind van de tweede editie van de Material Handling dag nog een slotakkoord met een thema café. Martijn de Greve ging aan de stamtafel op het beursplein met Material Handling-experts Marcel Nuyten FNV Bondgenoten en Marcel Herwegh veranderkundespecialist bij GetYessed, wetenschapper René de Koster, gebruikers Patrick Gunther Bausch & Lomb en Arnold van der Meervan Timberland en van leverancierskant René Wolters, CEO Benelux van Knapp in discussie over wederom het thema robotisering dat als een rode draad door de ‘MH-dag’ liep.
Conclusie van deze discussie, die ook werd getrokken tijdens de diverse kennissessies, was dat bij besluiten over vergaande automatisering het puur gaat om het menselijke contact met andere woorden zo stelde De Greve vast de klik en de chemie die tussen een gebruiker en de system integrator nog altijd belangrijker is dan het tot achter de komma doorrekenen van hoe efficiënt een systeem moet zijn.
Bron: http://www.logistiek.nl/warehousing/nieuws/2014/11/mh-dag-eerst-het-probleem-oplossen-dan-pas-de-techniek-1014977